Meteen naar de inhoud

Warm weer verwacht tijdens het volleybaltoernooi; bereid je er goed op voor!

Morgenavond vrijdag 14 juli 2023 om 18:30 uur begint het 23e recreatief volleybaltoernooi van Stichting Aigenwies op het sportveld in Hellum. De metereologen verwachten zomers weer vrijdag en vooral zaterdag. Het is belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op de komende warmte voordat je zomaar begint met volleyballen. De NOC*NSF heeft een lijst met diverse tips samengesteld om je goed voor te bereiden op sporten bij warme temperaturen. Wij hebben de op ons volleybaltoernooi van toepassing zijnde tips er voor je uit gepikt.

Willekeurige vrouw die water uit een flesje op haar hoofd sprenkelt
Willekeurige vrouw die water uit een flesje op haar hoofd sprenkelt. Bron: FreeImages / Thinkstock

Bouw rustig op

Eigenlijk is het verstandig minder hard te sporten tijdens warme dagen. Laat je lichaam voordat je begint te volleyballen even wennen aan de warmte. Verkort bijvoorbeeld je warming-up of doe deze in de schaduw.

Drink op tijd

Met het warme weer verlies je veel vocht door voornamelijk te zweten. Bij te weinig vocht ga je je niet lekker voelen. Begin met drinken ruim voordat je gaat volleyballen. Blijf tijdens het toernooi ook voldoende drinken. Ook al heb je misschien geen dorst. Als je bij warm weer pas gaat drinken wanneer je dorst krijgt ben je eigenlijk al te laat.

Controleer je urine

Urine is een goede graadmeter of je voldoende vocht tot je neemt. Urine met een lichte kleur is goed. Urine met een donkere kleur is een aanwijzing dat je extra moet drinken.

Draag kleding die ademt

Probeer tijdens het volleyballen zo luchtig mogelijke kleding te dragen: kleding die ‘ademt’. Kleding die dat niet doet houdt de warmte en zweet vast en dat is wat je wilt voorkomen.

Bescherm jezelf tegen de zon

De zon is krachtig tijdens het warme zomerweer. Zorg dat je je op tijd insmeert, want de meeste zonnebrandcrèmes werken pas na 15 tot 30 minuten. Gebruik een zonnebrandcrème die goed in de huid trekt en geen vette laag achterlaat.

Houd je lichaam koel tijdens het sporten

Probeer waar mogelijk je lichaam koel te houden tijdens het volleyballen. Je kunt bijvoorbeeld je hoofd nat houden door een pet nat te maken en op te doen. Op de momenten dat je geen wedstrijden hebt kun je bijvoorbeeld een natte handdoek in je nek leggen of een T-shirt nat maken.

Koel je lichaam van binnenuit

Dit kan bijvoorbeeld met koud drinken (ons drinken aan de bar komt altijd uit de koeling) of waterijsjes.

Goede coolingdown

Stop niet in 1 keer met volleyballen. Houd jezelf nog wat in beweging. Zorg voor een goede coolingdown. Drink en eet voldoende en trek droge kleding aan. Hiermee voorkom je dat je bloeddruk te snel daalt.

Luister naar je lichaam

Je lichaam laat je doorgaans goed weten wat je moet doen. Luister daar naar. Begin je je niet lekker te voelen? Neem dan geen risico: doe rustig aan of stop met volleyballen.

Bron: NOC*NSF

Weersverwachting BuienRadar

Weersverwachting Buienradar 14 t/m 18 juli 2023
Weersverwachting Buienradar 14 t/m 18 juli 2023. Bron: Buienradar